Waarom Gatsby's beperkt contentbeheer niet erg is.

Geplaatst op 05 januari, 2021 / 1 min leestijd

Door corona is het belang van de website weer toegenomen. Meestal is dat WordPress. Logisch toch? Het wordt door de meeste mensen gebruikt. Bovendien heeft het ingebouwde content-beheersysteem (CMS) een editor, waarmee het schuiven en omwisselen van hele blokken tekst, afbeeldingen of titels simpel is. Bij Gatsby ontbreekt dat. Toch zijn er redenen om bij het bouwen van websites voor Gatsby te kiezen. Is dit gebrek eigenlijk wel erg?

Waarom veranderen bij doordachte keuze opbouw?

Met WordPress kun je in feite de gehele website na oplevering een remake geven. Die vrijheid heb je met hun editor. Bij Gatsby is dat niet zo. Je kunt uit diverse ‘losse’ headless CMS systemen kiezen om die met de website te laten samenwerken, maar deze hebben allemaal ‘klassieke editors’. Daarmee zijn nog wel her en der teksten te veranderen. Maar opbouw, uiterlijk en stijl blijven onveranderd en worden vaak ook nog aan het gekozen CMS systeem aangepast. Waarom zou je opbouw en stijl veranderen als deze goed zijn?

Weergave van de editor van Netlify CMS | advies en ondersteuning social selling mkb in Utrecht.Afbeelding 1: Weergave van de editor van Netlify CMS.

Aanpassen teksten mogelijk bij juiste opbouw website

Ik zou me kunnen voorstellen dat je je pitch nog eens wilt aanpassen. Of dat je de marketingteksten wilt veranderen of een keer nieuwe medewerkers aan je ‘over ons’ pagina wilt toevoegen. De website kan zo gebouwd worden dat je zo´n wijziging na oplevering nog kunt aanbrengen. Maar heb je daar dan WordPress voor nodig? Voor blog-, portfolio- of productsites geldt sowieso bij Gatsby een grotere vrijheid om teksten met afbeeldingen naar eigen keuze met een klassieke editor op te stellen, te redigeren of te veranderen.

Netlify CMS van Netlify als headless CMS syteem voor Gatsby | advies en ondersteuning social selling mkb in Utrecht.Afbeelding 2: Netlify CMS van Netlify als headless CMS syteem voor Gatsby.

Meer vrijheid of voordelen van keuze Gatsby?

Volgens mij wegen de voordelen van website gemaakt met Gatsby zeker op tegen het gemis aan vrijheid om de website om te gooien. Deze website is in de meeste gevallen gratis te hosten, bijna onderhoudsvrij door automatische updates, vrijwel niet te hacken omdat er geen database is en het is supersnel. Host je de website op Netlify dan kun je gratis gebruik maken van Netlify CMS. Interessant toch? Daarom kies ik voor Gatsby in combinatie met Netlify CMS. Wil je meer weten, neem dan contact met me op.

Geplaatst op: 05 januari, 2021 / auteur: Iwan Koenderman;
Aangepast op: 05 januari, 2021 | Geplaatst door: !Bewust sociaal op web;

Zwart wit foto van Ir. Iwan Koenderman | advies en ondersteuning in social selling aan mkb

Website gebouwd door Iwan Koenderman © 2021