3 redenen voor keuze Gatsby bij websites

Geplaatst op 10 juni, 2020 / 2 min leestijd

Voor social selling is een goed te vinden website met korte laadttijd erg belangrijk. Bij het starten van mijn bedrijf in 2019, heb dus al snel voor Bootstrap gekozen, een responsive mobile first framework. De website ziet er dus gelijkwaardig uit op mobiel, labtop en desktop en laad supersnel op een smartphone. Kijk op hun website en hun slogan luidt: "Build fast, responsive sites with Bootstrap". Het is een frontend gereedschapkist met allerlei html, javacript en css bouwblokjes waarmee je heel gemakkelijk een mooie website op kunt tuigen en het is bovendien open source. Wat wil je nog meer?

Bootstrap bleek tijdrovend en arbeidsintensief te zijn

We zijn nu inmiddels meer dan een jaar verder. Ik was zeer tevreden over mijn website, maar de ideale laadsnelheid voor een mobiel van onder de 3 sec was eigenlijk niet te halen. Je kon ook niet zoals bij Wordpress gebruik maken van een dashboard. Even een nieuw blog plaatsen koste enig gepuzzel met html codes. En het maken van de setjes van foto´s, voor mobiel en desktop was best tijdrovend. Kortom heel arbeidsintensief en niet goed aan klanten te verkopen. Desalnietemin toch nog veel sneller dan Wordpress. Daarbij zijn de meeste responsive moblile first themes van Wordpres op Bootstrap gebaseerd.

"Logo's Bootstrap 4 en Gatsby"Afbeelding 1: De logo's van Bootsrap 4 en Gatsby.

Brokjes worden overal vandaan gehaald en samengesteld

Toen mij op een netwerkbijeenkomst op het bestaan van Gatsby gewezen werd, was mijn aandacht al snel getrokken. Bij de meeste websites worden de verschillende onderdelen van de server geladen en in volgorde van belang opgebouwd. Voor de beleving van de bezoeker wel zo handig als je de stijlelementen eerst laadt. Anders heb je een lege witte pagina. Kortom laadsnelheid wordt bepaald door de langzaamste belangrijkste onderdelen. Gatsby doet het anders en stelt op de pc van de gebruiker de website in een keer uit de verschillende onderdelen van allerlei servers samen. Gevolg een supersnelle laadtijd.

Blogs worden automatisch webpagina´s met Gatsby

Een tweede best wel plezierige eigenschap van gatsby is dat het programmatisch webpagina´s kan genereren uit templates. Ben je tevreden over het uiterlijk van je blog kun je eindeloos nieuwe plaatsen. Je hoeft dus alleen maar na te denken over de inhoud ervan. Je kunt gewoon een verzameling files op je pc zetten en gatsby maakt er zelf webpagina´s van. Wil je meer gemak, dan maak je gebruik van een dashboard om je blogs te organiseren. Foto´s worden bovendien door Gatsby zelf op het juiste formaat en format gemaakt. Dus geen eindeloos getreuzel meer met optimaliseren.

"Test my site with Google report"Afbeelding 2: Test my site with Google report

Met Gatsby website zelfde uiterlijk maar nieuwe moter

Gatby is tenslotte ook open source. Je snapt het dus al. Ik was verkocht. Het liefst wilde ik natuurlijk het uiterlijk van mijn website behouden en deze combineren met de voordelen van de Gatsby website. Nou dat kan dus. Ik heb me dus gedurende de lockdown in deze nieuwe manier van website bouwen verdiept. Het resultaat is een website waar ik dit blog dus super snel en gemakkelijk op geplaatst hebt. Zelfde Bootstrap uiterlijk maar snelle laadtijd van 1,6 sec op een smartphone en hoge lighthouse scores. Was eerst een laadtijd onder de 3 sec het ideaal. Nu is dat volgens de website thinkwithgoogle onder de 1 sec. Dus je moet blijven verbeteren en dat kan met Gatsby!

Geplaatst op: 10 juni, 2020 / auteur: Iwan Koenderman;
Aangepast op: 04 december, 2020 | Geplaatst door: !Bewust sociaal op web;

Zwart wit foto van Ir. Iwan Koenderman | advies en ondersteuning in social selling aan mkb

Website gebouwd door Iwan Koenderman © 2021