!Bewust sociaal op web
blog

Waarom social selling niet zonder Gatsby kan!

Geplaatst op 19 juni, 2020 / 3 min leestijd

Door corona weet nu iedereen dat social selling belangrijk is om nieuwe klanten te krijgen. Thuisblijven maakt netwerken lastig! Dus dan maar gevonden worden op social media en internet. Door klanten met een vraag, die past bij jouw deskundigheid. Een goed vindbare website, die hoog scoort in Google´s ranglijsten. Aansprekende teksten, die daadwerkelijk door jouw bezoekers gelezen worden. Volgens Neil Patel (klik hier voor de website over SEO van Neil Patel) houdt dat in dat je de teksten zodanig schrijft, dat deze zowel door de spider bot als de bezoeker worden opgemerkt. SEO optimalisatie. Pakkende titels met zoekwoorden, opvallende geoptimaliseerde afbeeldingen, structured data en meta descriptions.

Werken met Gatsby, sneller en eenvoudiger

Je moet dus zowel inspiratie hebben, creatief en vindingrijk zijn, als je in je klant kunnen inleven. Bovendien moet je bijna een wizz kid zijn om de techniek nog eens op orde te hebben. Heel veel werk dus. Tijd, die je vaak niet eens hebt. Met een website gebouwd met Gatsby is dat allemaal een stuk eenvoudiger en sneller. Eenvoudiger zoals je later zult lezen. Sneller zoals ik in mijn eerdere blog “3 redenen voor Keuze Gatsby voor websites” al heb beschreven. Een van de 3 redenen is performance, een van de van Google´s Lighthouse rapportage onderdelen. Die ligt bij Gatsby een stuk hoger, bijna 100% dan bij bijvoorbeeld Bootstrap. Betere performance betekent sneller laden en hoger ranken. Voor mij een reden om gedurende coronatijd over te stappen op Gatsby.

Performance een van de onderdelen van de rapportage van Google´s lighthouse | advies en ondersteuning social selling mkb in Utrecht. Afbeelding 1: Performance een van de onderdelen van de rapportage van Google´s lighthouse.

Volgorde bouwstenen bepaalt laadtijd Bootstrap op smartphone

Iedereen heeft in mijn blogs kunnen lezen, dat mijn vorige website met Bootstrap gemaakt is. Dat is simpel gezegd een blokkendoos met HTML, CSS en js onderdelen. Bij het laden van de website pak je de gehele blokkendoos en gebruikt daaruit de juiste onderdelen. Deze voeg je voor het opbouwen van de website in een zo gunstig mogelijke volgorde samen. Dit om te zorgen dat de website snel op een smartphone laadt. Javascript houdt alles op en CSS heb je nodig voor hoe de website eruit ziet. Als je alles met de minst mogelijke onderdelen samenstelt is je website sneller. Puzzelen dus voor SEO optimalisatie en een goede performance. Allemaal in keiharde code. Een foutje en...!

Schematische weergave van een traditionele website zoals gemaakt met Bootstrap | advies en ondersteuning social selling mkb in Utrecht. Afbeelding 2: schematische weergave van de traditionele website zoals gemaakt met Bootstrap.

Samenstelling bouwstenen bepaalt laadtijd Gatsby op smartphone

Gatsby werkt anders en is gebaseerd op de Jamstack. Het is ook een blokkendoos maar dan een die voornamelijk bestaat uit javascript, React om precies te zijn. Het andere grote verschil is dat de blokjes in verschillende settingen zijn her te gebruiken. De blokjes hoeven ook nog niet op een en dezelfde server te staan. Gatsby bestaat uit templates, waarvan de onderdelen bepalen hoe bijvoorbeeld het blog eruit komt te zien. Gatsby verzamelt alles wat nodig is voor de website van de verschillende servers en voegt dit in een keer samen op de desktop (of device) van de gebruiker. Daarom laadt het stukken sneller en is het ook veiliger. Waar moet je immers beginnen te hacken?

Schematische weergave van de JAMstack | advies en ondersteuning social selling mkb in Utrecht. Afbeelding 3: schematische weergave van de JAMstack. Gatsby is gebaseerd op de Jamstackmethode. Jam staat voor jasvasctript api en Markup. Dus een stack van die drie.

Gatbsy door bouwstenen geschikter voor social selling

Er is dus weinig fantasie nodig om te bedenken dat je zo ook bouwsteentjes van derden in je website kunt toepassen. Formulieren, zoekbalken, Google Tag manager of andere api (application programming interface). Voor alles is een onderdeel. Een eigen onderdeel of een geleverd door derden als open source of betaalde dienst. Zo is er een onderdeel knop, die een keer als submit knop en dan weer als klik verder knop kan dienen. Ook de menubalk is een onderdeel dat ieder keer weer op een volgende pagina wordt hergebruikt. De layout van de website wordt verzorgt door een of meerdere bouwsteentjes. Iets veranderen doe je gemakkelijk centraal op een plek. Eenvoudig dus.

Moet je bij Bootstrap voor elk blog apart voor de metabeschrijving, de open graph foto of de structured data in de code duiken. Bij Gatsby is er een SEO bouwsteentje, die dat automatisch voor elke blog doet. Foto´s sla je ergens op de schijf op en Gatsby optimaliseert deze voor het juiste device en in het juiste format. Teksten voor de blogs haalt Gatsby van de schijf uit bestanden en maakt hiervan per blog netjes automatisch een webpagina met de juiste foto´s. Je kunt deze bestanden eventueel ook in een dashbord ordenen. Het moge duidelijk zijn dat hier Gatsby bijnaam, het nieuwe Wordpress, vandaan komt.

Uitkomst van de stelling of social selling eigenlijk neit zonder Gatsby kan | advies en ondersteuning social selling mkb in Utrecht. Afbeelding 4: Uitkomst van de stelling of social selling eigenlijk neit zonder Gatsby kan.

Gatsby zeker geschikt voor social selling

Heb je eenmaal de techniek op orde dan loopt alles vanzelf en hou je meer tijd over voor het creatieve gedeelte van social selling, het nemen van foto´s en schrijven van unieke content. Is er dan iets waarvoor Gatsby minder geschikt is? Ja natuurlijk. Alles wat niet met templates op te lossen is. Blogs, die niet eenduidig kunnen zijn of waaraan zodanige eisen worden gesteld, dat deze niet in een standaard template passen. Websites met een ingewikkelde layout of een heleboel verschillend uitziende pagina´s. Websites van belangenorganisaties waarbij elke deelnemer zijn eigen stijl heeft. Maar voor de meeste (blog)websites is Gatsby zeer geschikt. Zeker voor social selling!

Wil je meer weten over dit onderwerp of ondersteuning, neem dan contact met me op.

Whatsapp:

telefoon:

email:

Geplaatst op: 19 juni, 2020 / auteur: Iwan Koenderman;
Aangepast op: 29 juni, 2020 | Geplaatst door: !Bewust sociaal op web;

Definitie blog

Het begrip blog heeft volgens het Algemeen Nederlands Woordenboek 4 verschillende betekenissen:

1) bericht op een weblog; post op een blog

2) weblog over je eigen persoonlijke leven; blog over jezelf

3) weblog over een bedrijf; blog over een bedrijf

4) logboekachtige website of logboekachtig deel van een website waarop persoonlijke en/of zakelijke informatie over de activiteiten van een persoon of bedrijf te vinden is die regelmatig wordt ververst en aangevuld en die in omgekeerd chronologische volgorde gepresenteerd wordt, dus met het laatste nieuws bovenaan

Op deze pagina zal ik iedere maand een blog proberen te posten over een onderwerp dat een relatie heeft met het onderwerp social selling.

Website gebouwd door Iwan Koenderman © 2020