De 3 stappen voor contact maken: ...

Geplaatst op 24 augustus, 2018 / 3 min leestijd

Een contactformulier op je website is voor social selling natuurlijk een must. Je wilt dat de klant jou vindt en jou als expert vragen kan stellen. Dat kan onder andere via een contactformulier. Echter als je zo een formulier wilt gaan maken en op het web zoekt, vind je vaak alleen maar het HTML template voor het uiterlijk ervan. Het daadwerkelijke versturen van het formulier, het opslaan van de gegevens ervan, dat gaat in een aantal stappen. In een kort blog de globale opzet hiervan.

Stap 1 is de vorm van het formulier. De opmaak is in HTML. Daar vind je nog wel genoeg voorbeelden van op internet. Voor Bootstrap, een responsive mobile first framework, bijvoorbeeld zijn er diverse templates te vinden. Maar met de opmaak alleen kom je er niet. Je wilt ook dat het formulier verzonden wordt. Druk je op summit knop, dan gebeurd er niets met alleen een template.

Een voorbeeld; een te versturen formulier

Stel je wilt een formulier, waarbij de ingevulde gegevens na het drukken op de summit knop, per mail naar jou gestuurd worden. Dan is het ook handig dat degene, die het formulier invult, daarvan een bevestiging per mail krijgt. En dat de gegevens automatisch in een database komen. Allemaal stuk voor stuk nieuwe uitdagingen.

Stap 2 het versturen via de summitknop

Voor het verzenden per mail en het sturen van de gegevens naar de database is een PHP (Hypertext Preprocessor) script nodig. PHP regelt het versturen van stukjes tekst naar de browser. Deze stukjes tekst zitten in array, objecten en strings opgeslagen. Vergelijk deze met kasten met lades. Op zich is php niet zo moeilijk, maar het is heel erg foutgevoelig. Zet een dubbele punt of een puntkomma verkeerd en het doet het al niet meer.

"Ipad met formulier - Utrecht social selling?" Afbelding 1: IPad met infoformulier.

Try en catch; mits en dan

Naast het letten op de juiste puntkomma, moet goed nauwkeurig beschreven worden wat er met de tekst gebeuren moet. Je wilt dat PHP werkt en ook dat iets volgens de bedoeling wordt afgehandeld. Je wilt niet dat een leeg formulier zo je database in gaat. Deze afhandeling gebeurd allemaal in zogenaamde try en catch constructies. Try kan dan bij voorbeeld ' het formulier is niet leeg' zijn en catch of soms throw de afhandeling van het lege formulier. Zo kun je een heleboel van dit soort 'mits dan' structuren verzinnen. Voor het verzenden van de mail kan standaard de PHP functie mail of PHPmailer gebruik worden. Afhankelijk van de mailserver zoals bijvoorbeeld Gmail kan dat gemakkelijk of wat lastiger zijn om dit werkend te krijgen. Dit is afhankelijk van het soort beveiligingsvoorwaarden.

Lokaal of remote; het maakt wel uit

Voor de database zou je Mysql kunnen gebruiken. PHP kan heel mooi het transport van je gegevens naar de database verzorgen. Je kunt dan ook weer kiezen tussen de methoden MySQLI en PDO. Ook hierbij natuurlijk zulke try en catch constructies om allerlei nare foute afhandelingen te voorkomen. Bovendien moet je ook weten hoe jouw hosting provider de boel geregeld heeft. Iets kan lokaal op je pc heel goed werken maar remote een hoop problemen geven.

Stap 3 het controleren en bevestigen

Je wilt de tekstinhoud natuurlijk zelf ook controleren. Dat heet valideren. Dat wat per mail verstuurd of in de database wordt opgeslagen mag natuurlijk geen trash zijn. Dit kan de browser standaard maar omdat niet alle browsers dat doen is het handig om dat nog eens extra zelf te doen. Dat gebeurd dan met Javascript. Javascript is een taal waarmee je HTML met allerlei leuke animaties pop up boxen etc. kan opleuken.

Het heeft als een nadeel dat het het inlezen van je webpagina vertraagd omdat, er op Javascript gewacht moet worden bij de opbouw van de pagina. Daar hebben ze dan AJAX voor bedacht, Asynchrone JavaScript And XML. Asychronisch, niet tegelijk, dus de browser gaat alvast door en het javascript word later ingelezen. Er bestaat ook een standaard bibliotheek met allerlei kant en klaar Javascripts, Jquery.

De tekst mag bovendien ook niet te veel spaties of rare tekens bevatten als deze per mail verstuurd of in de database wordt opgeslagen. Deze kunnen eruit. Dat heet dan sanitize en dat kan weer met PHP. Tenslotte is het leuk als je klant ook te weten komt dat alles goed is ingevuld en verstuurd. Dat kan met een allert box, bijvoorbeeld een groene balk met tekst die verschijnt. En dat is dan weer javascript. Na al deze stappen kun je een werkend formulier op je website hebben.

Whatsapp:

telefoon:

email:

Geplaatst op: 24 augustus, 2018 / auteur: Iwan Koenderman;
Aangepast op: 17 maart, 2020 | Geplaatst door: !Bewust sociaal op web;